Gulyás Csilla – adó és tb tanácsadó

Gulyás CsillaIpolyi-Gulyás Csillának hívnak. Édesanya vagyok jómagam is. A versenyszférában közel 10 év munkatapasztalat van mögöttem könyveléssel, vállalati pénzüggyel és bérszámfejtéssel kapcsolatos területen. A könyvelés a fő szakterületem. Szakképzettségemet tekintve okleveles közgazdász vagyok és mérlegképes könyvelő.

Szeretnéd tudni, hogy mihez van jogod a várandósság alatt? Bizonytalan vagy, hogy milyen védelem illet meg felmondási idő alatt? Nem tudod, hogy hogyan lehet visszamenni dolgozni GYED vagy GYES alatt? Sok-sok kérdés, melyre ennek a csapatnak a tagjaként próbálok meg segítséget adni minden nőnek, hogy boldog anyuka lehessen.

Gulyás Csilla – adó és tb tanácsadó bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. mmonica szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Szeretném a segítségét kérni, hogy anyagilag ne járja rosszul. Mikor várandósságomat írásban jeleztem a munkáltatóm felé, a HR osztálynak, és tudomásul vették, arra hivatkozva, hogy nem tudnak könnyített munkakört felajánlani számomra, úgymond nem engedték, hogy tovább dolgozzak. (Ez 2013.12.13-án volt.) Kereskedelemben dolgozom, ahol fizikai munkát kell végezni, így valamilyen módon érthető, de azt gondolom, hogy ezt inkább az orvosomnak vagy nekem volna eldöntenem, hogy tudok-e tovább dolgozni vagy sem.) Aznap, azaz 12.13-án beszéltem a HR igazgatóval, aki azt tanácsolta, mivel nem voltam még betegszabin, előbb vegyem ki a 15 napomat és utána menjek táppénzre. Előbbire ugyanis a bér 70%-a jár, míg utóbbira csak 60%. Ennek örültem is és kértem a háziorvosomat, hogy ne veszélyeztetett terhesként vegyen fel, amely naptól táppénzt számítanak, hanem egy egyszerű betegséggel. Az azonnali táppénz azért is lett volna számomra hátrányos, mert ha 2013-ban kezdődik, tudomásom szerint a 2012-es évemet nézik, amikor 4 órásként dolgoztam. Bár nem teljes évet, hanem 2012. április 3-tól, de év végéig így is megvan a 180 bérezett nap. A következő orvosi igazolásomat 2014. január 6-án adom le a munkahelyemen. Helyesen járok-e el, ha az orvosomat pont a fenti indok miatt kérem, hogy továbbra is 8-as kódot írjon (vagy mégis változtasson 9-es, veszélyeztetett terhességű kódra) az igazolásra és tovább, illetve végig pörgetem a 15 nap betegszabimat és csak utána menjek táppénzre, melynek kezdőnapja talán már átcsúszik 2014. januárjára és így a 2013-as évemet veszik figyelembe, amiben január hónap kivételével minden további hónapom teljes munkaidős bér, amiben 10 hónap vezetői fizetés is benne van? Egy, a neten olvasott cikk ugyanis elbizonytalanított, melyben a várandós nő azért járt anyagilag rosszul, mert betegszabadsággal kezdte a keresőképtelenségét és nem veszélyeztetett terhesként táppénzzel.
  Segítségét, válaszát előre is köszönöm! Továbbá arra lennék kíváncsi, ha 2013.12.13-tól kezdődően mikor telik le pontosan a betegszabim, tekintettel arra, hogy 12.14-én lett volna a héten a 2. szabadnapom és 15-én vasárnap már dolgoztam volna. Kereskedelem lévén a dec. 24 és 27 már munkanap volt, a 25-26-a pedig fizetett ünnep, de a heti két pihenőnap azért gondolom jár a betegszabi alatt, illetve számít-e, hogy dec 21-e munkanapnak számított.

  • petra szerint:

   Kedves Mónika!

   Csilla válasza:
   A könnyített munkaköri kérdés munkajogászra tartozik, nem bérszámfejtős dolog. A többihez meg minden papírra, bérre, stb szükség lenne, de mi csak általános tájékoztatást nyújtunk.

   Üdv: TP

   Kedves Kismama! Felhívjuk figyelmedet, hogy szakértőink válaszai nem minősülnek a Ptk. alapján megbízásnak, a válaszokban foglaltak az általad felvázolt adatközlésen alapulnak, melyekért felelősséget vállalni nem tudunk.

 2. Edina szerint:

  Kedves Csilla!

  Véletlenül találtam a honlapra és segítségedet kérem. 10 hónapos gyermekemmel magyar biztosítás alapján gyedet kaptam, amikor a férjem munkavállalása révén EU tagállamba költöztünk és azt a külföldi családtámogatás igénylése miatt megvonták. A munkahelyemen fizetés nélküli szabadságon vagyok. A munkáltatómnak egyelőre nem jeleztem semmit. Kell-e jeleznem? Kaphatok-e gyest? A megvonás érinti-e a magyar biztosításomat?
  Szeretnénk még egy gyermeket mielőtt a nagyobb betöltené a hároméves kort. Mire leszek jogosult és miből számolnak, ha továbbra is kint tartózkodunk?
  Előre is köszönöm!
  Edina

  • TP szerint:

   Kedves Edina!

   Csilla válasza:
   Ez összetett kérdés amihez ismerni kell minden adatot, juttatást, időpontot és mi csak általános tájékoztatást nyújtunk…mindenképp az OEP illetve a konzulátus tud érdemi választ adni. A munkahelyet véleményem szerint érdemes értesíteni, de nem függ össze a juttatás és a fizetés nélküli szabadság. Sajnos előre nem nagyon lehet tervezni, mert a választások miatt nem lehet tudni milyen törvények lesznek majd – mikor év közben is simán módosítanak nagy volumenű dolgokat is, lásd táppénz, gyed-gyes…

   Üdv: TP

   Kedves Kismama! Felhívjuk figyelmedet, hogy szakértőink válaszai nem minősülnek a Ptk. alapján megbízásnak, a válaszokban foglaltak az általad felvázolt adatközlésen alapulnak, melyekért felelősséget vállalni nem tudunk.

   • Edina szerint:

    Kedves Csilla!

    Egy rövidebb távú problémára általános tájékoztatás formájában tud-e esetleg információt adni? Hogyan érvényesíthetem a magyar biztosítónál a táppénz igényemet az EU tagállamban egészségügyi okokból indokoltan szükségessé vált két hetes kórházi kezelésem idejére. Köszönöm!

    Üdv,
    Edina

 3. Kinga szerint:

  Érdeklődni szeretnék hogy ha két négy óràs munkahelyem van akkor mindkettő beleszàmit a gyed ill. Tgyás szàmitàsàba vagy csak az egyik. Előre is köszönöm

  • TP szerint:

   Kedves Kinga!
   Csilla válasza: Mindkét munkahelyről kell jövedelemigazolást kérni és mindkettőt be kell majd küldeni a TGYÁS és GYED igénylő lapokkal együtt az illetékes szervnek…
   Üdv: TP

   Kedves Kismama! Felhívjuk figyelmedet, hogy szakértőink válaszai nem minősülnek a Ptk. alapján megbízásnak, a válaszokban foglaltak az általad felvázolt adatközlésen alapulnak, melyekért felelősséget vállalni nem tudunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.