Békés Emőke – dúla, pszichopedagógus

Békés EmőkeBékés Emőke vagyok, 44 éves. Három lányom van, 21, 18 és 10 évesek.  A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán gyógypedagógusként és pszichopedagógusként végeztem, de a tanítás és a nevelési tanácsadás mellett érdeklődésem hamarosan a szülés, születés felé fordult.

A dúlai tevékenység gyakorlásához szükséges alapismereteket 2000. októberében szereztem meg az Alternatal Alapítvány képzésén.

A 2001. tavaszán megalakult Magyarországi Dúlák Egyesületének alapító tagja és hat évig az elnöke voltam. A szervezet vezetőjeként a legfontosabbnak azt tartottam, hogy mind a leendő anyákkal, mind pedig az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakszemélyzettel (védőnők, szülésznők, orvosok) megismertessem az általunk nyújtott támogatás lényegét és lehetőségeit.

E cél elérésének érdekében különböző szakmai konferenciákon tartottam előadásokat, illetve a mai napig igyekszem eleget tenni minden olyan meghívásnak, ahol a dúlai hivatás iránt érdeklődnek.

2004. óta szervezek dúlaképzéseket, melyben trénerként dolgozom. Négy éve továbbképzéseket és esetmegbeszéléseket is tartok  gyakorló dúláknak.

2007. júliusától 2010. februárjáig a Nők Lapja Café internetes portálon rovatot vezettem  A dúla válaszol címmel.

2009. áprilisa  – azaz  a megalakulása óta – vagyok vezetője a Békés Dúlakörnek (www.bekesdulakor.hu).

Egyéni konzultációk, segítő beszélgetések és csoportos szülésfelkészítés keretében kísérem a leendő anyákat és apákat a szülővé válás folyamatában. Az évek alatt összegyűlt tapasztalataim és a folyamatosan bővülő ismereteim alapján alakultak ki mára hivatásom legfontosabb alapelvei. Ezek mentén minden esetben igyekszem nem csak az anya nyugalmát és biztonságérzetét megteremteni, hanem a megszülető család minden tagjára egyaránt figyelni, hiszen rendkívül fontosnak tartom azt, hogy az apa és a baba is biztonságban érezze magát.

Hivatásom gyakorlása során arra törekszem, hogy a várandós nőknek és párjaiknak a számukra legmegfelelőbb érzelmi, fizikai és informatív támaszt nyújtva segítsek abban, hogy olyan szülésélményük legyen, amilyet szeretnének. Kísérésem igény szerint a gyermekágy időszakában is tart, mivel a szülők gyakran különböző nevelési kérdésekkel is megkeresnek, és így nem csak dúlaként, hanem pszichopedagógusként is támogathatom őket.


Emőke
www.gyermekaldas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.