Morvay Réka – szoptatási tanácsadó, pszichológus, dúla

Morvay_RekaMorvay Réka vagyok, pszichológus, dúla, szülésfelkészítő oktató, és szoptatási szaktanácsadó.

1974-ben születtem Budapesten. Tizenkét éves koromban a családom kiköltözött Amerikába, és a következő 16 évet javarészt ott töltöttem, nyaranta hazatérve a nagyobb családhoz. A Berkeley és a Cornell egyetemeken végeztem pszichológiából. Kutatónak készültem, a szakterületem a szexuális és reproduktív viselkedés pszichológiája illetve biológiája volt.

Huszonnyolc évesen visszaköltöztem Magyarországra, mert az volt az elképzelésem, hogy a nagy család „ölében” szeretnék én is családot alapítani, és családom nagy része akkor már újra itt volt. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy kutatóból szeretnék átképződni terapeutává, úgyhogy elvégeztem a Viselkedés és Kognitív Terápiás Egyesület (SOTE-VIKOTE) hároméves szakpszichoterapeuta képzését.

A három éves képzés alatt megszületett két kislányom. Nagyon tudatosan készültem a szüléseimre – elvégre ez a szakterületem! Ennek ellenére első szülésem meglehetősen negatív élményként maradt meg bennem, pedig semmi olyan nem történt a kórházban, amit nem én saját magam kértem. Csak nem tudtam, mit kell kérni! Második szülésemre nem kevésbé tudatosan készültem, de a tudatosság arra irányult, hogy át tudjam magam adni az ösztöneimnek. Úgy éreztem, a legfontosabb, hogy biztonságban érezzem magam, megbízzam a kísérőimben, és hogy befelé tudjak fordulni és elfogadni a szülés folyamatát, fájdalmát anélkül hogy kétségbe esnék. Ennek érdekében a második szülésemre már dúlát vittem magammal, akitől kifejezetten azt kértem, hogy „duruzsoljon” nekem ha azt látná, megijedek a folyamattól, hogy ez így van rendben. Második szülésemet hatalmas sikerélményként éltem meg, hogy teljesen saját erőből, beavatkozások és félelem nélkül tudtam megszülni második kislányomat.

Szülés után első szerelmem a szoptatás volt, és ismereteimet, sikerem „titkait” megpróbáltam átadni más édesanyáknak. Elvégeztem a Magyar Szoptatásért Egyesület40 órás tanfolyamát, majd 1000 óra gyakorlatot végeztem a Szent István Kórház szülészet-nőgyógyászat osztályán, segítve az édesanyákat a szoptatásra való felkészülésben és a szoptatás első napjaiban. 2011-ben megszereztem az IBCLC, vagyis laktációs szaktanácsadó címet.

A várandóssággal, szüléssel, gyermekággyal kapcsolatos tapasztalataimból és tárgyi tudásomból szülésfelkészítő tanfolyamot szerkesztettem, és szoptatós baba-mama csoportot szerveztem. Ekkor döbbentem rá, hogy a kismamáimat ily módon a várandósságtól kezdve a gyermekágyon túl támogattam, egyedül a szülés aktusa maradt ki – egyszóval a nekem való feladat, illetve címke a dúla. Elvégeztem a Magyar Dúlák Egyesületének a dúla alapképzését, hogy felkészüljek erre a feladatra is. Azóta elvégeztem DONA szüléskísérő és posztpartum dúla képzést is. Egy évig otthonszülésekhez is jártam mint bábatanonc, és jelenlegi állásom mellett bábaképzést végzek. A Békés Dúlakör  tagja vagyok.

Jelenleg a FirstMed magánklinikán dolgozom mint perinatális koordinátor. Főleg külföldi várandósokkal foglalkozom, szülés előtti tanácsadással, felkészítéssel, szüléskíséréssel és szülés után szoptatási tanácsadással segítem őket. Pszichológusként szeretettel várom az olyan nőket, akik szükségét érzik előzetes szülésélményük feldolgozásának, illetve a következő szülésre való lelki felkészülésnek.

Vágyam, hogy ismereteim átadásával, szeretettel és támogatással tudjam kísérni a várandós, szülő nőket és újdonsült anyukákat ezen a csodálatos úton, illetve hogy segítsem őket abban, hogy a magyar egészségügy jelenlegi lehetőségei mellett a legszebb, legteljesebb élményt mondhassák magukénak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.